Glömt lösenordSkapa ny användare
  • Brett utbud av produkter
  • Konkurrenskraftiga priser
  • Mer än 40.000 industriprodukter
Choose language

PA/NYLON

I vardagligt tal är polyamid bekant som nylon. PA är ett opakt partiellt kristallin material som har en god slitstyrka, är elastisk och resistenta veck och har hög draghållfasthet och är termoplastiskt. Det tar upp mer fukt än andra syntetiska fibrer och kan enkelt blandas med andra fibertyper. Det krymper inte väsentligt, och har även en god återhämtning förmåga i mattor. Nylon har i allmänhet en god kemisk resistens. Det är svårt att antända och självsläckande eftersom den först antändas vid cirka 420 °C.

Nackdelarna är att polyamid lätt absorberar smuts, blir elektrostatiskt, har dålig isolering och ser ut som plast. Brytas ned snabbt i solljus, om inte tillsats av ljusstabilisator.

Det finns många olika polyamider, men kvaliteten som oftast säljs som halvfabrikat är PA 6 Polyamid är en syntetisk polymer som är sammansatt av flera enheter, nämligen en diamin- och en dicarboxylsyra genom amidbindningar - därav namnet polyamid.

Används för textilier och plastprodukter

Polyamid utvecklades ursprungligen för nylonstrumpor. Idag används material utöver textilier såsom till fallskärmar, sportutrustning, tält, rep, fiskelinor, penslar och mattor. Även för plastprodukter, där det finns stora krav på den kemiska resistansen och slitstyrke.

Polyamider används alltmer även för förpackningsfilmer framställda genom extrudering. Enskiktsfilm används primärt för förpackning av korv och såser, medan flerskiktsfilmer används ofta för ost, fisk, kött och kaffeförpackningar och medicinska produkter. I sådana tillämpningar uppvisar polyamiderna utmärkta mekaniska egenskaper, även inkluderande mycket hög motståndskraft mot punktering. Det bilder också en effektiv barriär mot syre, koldioxid och aromer. Inom livsmedelsförpackningar extruderas, att laminerade polyamider ofta tillsammans med ett PE-material att använda bland annat polyethylenernes barriäregenskaper till vattenånga.
Om ROYKON

Våra kunder betyder allt. Det är dem, vi lever av, så kundvård är otrolig viktig.

De följande punkterna är våra rättningslinjer för kundvård:
Våra kunder skall betjänas med vänlighet och respekt.
När vi mottar en order från en kund, skall varorna skickas samma dag. Om detta inte är möjligt, skall kunden informeras om detta.
Är det varor, som är i restorder, informerar vi kunden samma dag och skriver det på fakturan/följesedeln.
Vi fakturerar aldrig för frakt, när vi skickar restorder.

Navervej 8
DK-7000 Fredericia
CVR: DK 17 82 28 37
Tel.: 031-304 5021
sales@roykon.com