Glömt lösenordSkapa ny användare
  • Brett utbud av produkter
  • Konkurrenskraftiga priser
  • Mer än 40.000 industriprodukter
Choose language

Hydraulisk kontra pneumatik

Både hydraulik och pneumatik används för att överföra kraft från en plats till en annan.

Man kan alltså vid hjälp av hydraulik och pneumatik möjliggöra en plats och utöva mekanisk rörelse på annat håll.

Några exempel skulle vara att trycka på en knapp och frontlasteren på en traktor stiger. Eller trycka på en knapp och trykluftslipmaskinen roterar.

I vissa fall kan det finnas ett visst avstånd mellan aktivering och den plats där handlingen äger rum. Sedan överföra slangar kraftmediet från en plats till en annan. Oavsett avstånd, är både hydraulik och pneumatik beroende av nära relationer för att fungera. En läcka kan förhindra att systemet fungerar.

Vad är skillnaden mellan hydraulik och pneumatik?
Den stora skillnaden ligger i mediet. Helt enkelt använder hydrauliska system av olja, vatten eller annan vätska för att producera mekaniskt arbete. För pneumatiska system, som används komprimerad luft, kväve eller någon annan gas.

Pneumatik används främst för att underlätta verktyg medan hydraulik vanligtvis är till något tyngre delar. Detta beror på att luften är "snabb", men inte "stark", medan oljan är "långsam" men sedan "stark".

Skillnaden ligger i att oljan inte kan pressas samman och därför överför trycket direkt oberoende av motståndet. Omvänt komprimeras luft mer och mer med ökande motstånd.


Så medan pneumatik ger ett lätt och mobilt tryck,  ger hydraulik ett långsammare tryck, vilket i sin tur är mycket pålitlig.

Hydrauliska system använder en större mängd tryck jämfört med pneumatiska tillämpningar. Inom pneumatik, är endast 80 till 100 psi (pounds per square inch) av tryck som används för industriella tillämpningar. Hydraulisk-baserade applikationer använder ofta tryck, som sträcker sig från 1000-5000 psi. Icke desto mindre, andra mer sofistikerade hydraulsystem, med användning av tryck på upp till 10000 psi. På grund av detta höga effektbehov, användar särskilt hydraulsystem större komponenter, medan pneumatiska system använder mindre i de flesta applikationer.

Således blir det uppenbart varför pneumatik används på små maskiner (trykluftslip eren) och för små anläggningar, medan hydrauliska sitter på de stora maskinerna, och de verkligen flytta tunga föremål, till exempel. på stora byggmaskiner (traktor).

Om ROYKON

Våra kunder betyder allt. Det är dem, vi lever av, så kundvård är otrolig viktig.

De följande punkterna är våra rättningslinjer för kundvård:
Våra kunder skall betjänas med vänlighet och respekt.
När vi mottar en order från en kund, skall varorna skickas samma dag. Om detta inte är möjligt, skall kunden informeras om detta.
Är det varor, som är i restorder, informerar vi kunden samma dag och skriver det på fakturan/följesedeln.
Vi fakturerar aldrig för frakt, när vi skickar restorder.

Navervej 8
DK-7000 Fredericia
CVR: DK 17 82 28 37
Tel.: 031-304 5021
sales@roykon.com